Hoe gaat De Laarhoeve om met het milieu?

Het milieu speelt een belangrijke rol op onze zorgboerderij en daarom zijn onze bedrijfsactiviteiten er zoveel mogelijk op gericht om het milieu te ontlasten. Dat is overal aan te merken. De beslissing om van een agrarische bedrijf een zorgboerderij te maken, waardoor er geen intensieve veehouderij meer plaatsvindt, was de eerste stap. Maar daar hield het niet mee op. In de afgelopen 15 jaar hebben we op De Laarhoeve nog een tal van andere activiteiten en initiatieven ondernomen om het milieu te ontlasten en zelfs positief te ontwikkelen. Zo letten we naast het terugdringen van het gebruik van energie in onze gebouwen, ook op andere zaken. Zoals:

Afvalreductie
Op De Laarhoeve proberen we zoveel mogelijk aan afvalreductie te doen. Dit doen wij onder andere door het hergebruiken van materialen en het verwerken van tweede keus primaire producten voor telers en kwekers en het terugdringen van energieverbruik bij onze machines en gebouwen. Deze tweede keus primaire producten zouden normaal doorgedraaid worden, maar worden bij De Laarhoeve ambachtelijk verwerkt tot lang houdbare producten. Hiermee bieden we bij De Laarhoeve een oplossing voor de enorme verspilling van tweede keus producten die in de landbouw veel voorkomt.

Gezonde, groene omgeving
Natuur speelt op De Laarhoeve een grote rol en we houden dan ook veel rekening met de natuur om ons heen. Zo vermijden we het gebruik van bestrijdingsmiddelen en maken we juist gebruik van natuurlijke bemesting. We werken met natuurlijke materialen en, om de biodiversiteit op ons terrein te stimuleren, hebben we een pluktuin op ons terrein aangelegd én ook andere natuuraanleg. Daarnaast hebben we wandelpaden op ons terrein aangelegd, die zijn opengesteld, zodat niet alleen wij, maar ook andere mensen kunnen genieten van al het moois wat er te vinden is op ons terrein.

In het belang van de streek
Onze mooie streek biedt een scala aan mooie, authentieke streekproducten. De regionale streekproducten die we op De Laarhoeve maken, worden gemaakt met zo min mogelijk toevoegingen van geur-, kleur- en smaakstoffen, en op authentieke wijze volgens grootmoeders recept. Daarnaast voldoen we ook aan duurzaamheidscertificeringen van Erkend Kempen Goed en Het Groene Woud. Dit betekent onder andere dat minimaal de helft van alle grondstoffen uit de streek gehaald worden en duurzaam worden verwerkt. Ook kappen we hout voor Brabants Landschap en werken we zoveel mogelijk regionaal. Hierdoor worden minder kilometers gereden door leveranciers en ook door het bedrijf zelf. Ook hebben we door het aanschaffen van eigen vervoer (de bus) het aantal taxikilometers voor cliënten vermindert.